חסכון בחומר, כמות אבק, נראות המוצר ונוחות הם רק חלק מההבדלים בין התזת חול רטובה ליבשה – במאמר זה נעמיק ונסביר על ההבדלים בין שתי השיטות הללו
התזת חול רטובה והתזת חול יבשה הן שתי שיטות ניקוי אברזיביות אשר עובדות על עקרון של התזת חלקיקים קטנים אל עבר שטח פנים של מוצר/אובייקט במהירות גבוהה בכדי לשפר טיב שטח, להסיר חלודה, סימני עיבוד, לכלוכים, צבע וציפוי ישנים ועוד. שתי השיטות הללו הן צורות של טיפולי שטח לצורך ניקוי והכנת חלקים לקראת ו/או אחרי תהליכי ייצור שונים.
הבה נבחן את ההבדלים בין שתי השיטות הדומות, אך השונות הללו:
התזת חול יבשה דומה להתזת חול רטובה, אך לא עושה שימוש במים או בכל נוזל אחר, אלא אך ורק באוויר בשיטת סקשיין (וונטורי) או בלחץ אוויר.
בהתזה רטובה ישנה משאבה מיוחדת אשר מערבבת בין המדיה (אברזיב) לבין המים והתמיסה הזו מותזת לעבר אותו האובייקט אותו רוצים להתיז.
בהתזת חול רטובה אין אבק
תהליך ניקוי החול היבש יוצר אבק בתוך הקבינה (תא ניקוי חול) או בחלל הפתוח אם מתיזים באמצעות דוד ניקוי חול חיצוני. היתרון בהתזת חול רטובה הוא שאין שום אבק בתהליך והוא יותר נקי.
בהתזה רטובה משתמשים בפחות בחומר אברזיבי
קיימים חומרים אברסיביים לניקוי חול שונים שניתן באמצעותם להתיז לעבר אובייקט מסוים, כגון: אלומיניום אוקסיד חום, אלומיניום אוקסיד לבן, אלומיניום אוקסיד וורוד, כדורי פלסטיק, כדורי זכוכית, גרגרי פלדה, כדורי פלדה ועוד. כאשר משתמשים בהתזה יבשה, למעשה מתיזים רק חומר אברזיבי, כלומר 100% ממה שמתיזים.
מנגד, בטכנולוגיית ההתזה הרטובה, משתמשים בכ-15% חומר אברזיבי, והשאר במים. כלומר ישנו חסכון אדיר בחומר האברזיבי בתהליך התזת החול הרטובה. לגבי המים – ניתן למחזר את המים במכונות ניקוי חול רטוב ולהחליף אותם רק אחת לתקופה. לכן, גם כמות המים בה נעשה שימוש היא לא גדולה ומתקבל חסכון משמעותי.
אפקט בחימום בהתזת חול רטובה
בזכות המים בניקוי חול רטוב, ניתן לחמם את התמיסה ולקבל אפקט נוסף בתהליך. החימום עוזר בהורדת לכלוכים קשים אשר בהתזת חול יבש לא היה ניתן להסירם.
התזת חול על חלקים שמנוניים
ככלל, לא ניתן להכניס חלקים שמנוניים למכונת ניקוי חול בשיטה יבשה. אם נכניס חלקים כאלו, כל החומר האברזיבי יתגבש והדבר יביא לסתימת הצנרת במכונה. לכן, אם יש חלקים שמנוניים שרוצים לבצע עליהם ניקוי בהתזה, חייבים לנקות אותם לפני. ישנן שיטות ניקוי רבות בתעשייה אשר באמצעותן ניתן לנקות חלקים משמן, כגון: ניקוי באמבט אולטרסוני, ניקוי בתמיסות מימיות ועוד.
היתרון בניקוי חול רטוב הוא שכן ניתן להתיז חלקים עם שמן עליהם בזכות המעורבות של המים בתוספת חומר מיוחד המסיר שומנים ביעילות. זהו יתרון עצום למי שמתעסק בחלקים מלוכלכים ושמנוניים ורוצה להתיז עליהם ללא כל תהליך מקדים.
הוספת חומרים אנטי קורוזיביים בהתזה רטובה
אם רוצים לבצע ניקוי בהתזה רטובה אך יש לנו חלקים שמחלידים, ניתן להוסיף למערכת תוסף נוזלי אנטי קורוזיבי אשר ישמור על החלקים שלא יחלידו עד לשלב הבא בתהליך הייצור.
שטח הפנים שמתקבל בהתזה רטובה לעומת התזה יבשה
בעוד שבהתזת חול יבשה המדיה פוגעת בשטח הפנים של האובייקט ועושה ריבאונד, בהתזת חול רטובה המדיה פשוט מחליקה על החלק וממשיכה. לכן, שטח הפנים שמתקבל בהתזה רטובה הוא עדין ויפה יותר ונראה מאין סטאן. תוכלו לראות זאת בתרשים הבא:
למי מתאים ניקוי חול רטוב או יבש?
אין ספק שהשיטה הנפוצה יותר בתעשייה היא ניקוי חול בשיטה היבשה. ישנן אפליקציות בתעשייה שניקוי חול יבש יהיה הפתרון, וישנן אפליקציות שידרשו ניקוי חול בשיטה הרטובה. חברת טמקס היא החברה הוותיקה ביותר בישראל אשר מספקת הן ציוד ניקוי חול בשיטה היבשה והן בשיטה הרטובה. בזכות הנסיון והמקצועיות של חברת טמקס, ניתן להתאים ללקוח את הפתרון המתאים על פי האפליקציה והדרישה שלו.
לשאלות נוספות, ייעוץ מקצועי והתאמת מכונת ניקוי חול לפי דרישה, אנא צרו קשר ונציג יחזור אליכם בהקדם.