טכנולוגיית ניקוי חול בהתזה רטובה אמנם מוכרת פחות ממקבילתה היבשה, אך יתרונותיה רבים מאוד ויהיו מקרים בהם יהיה נכון לבחור דווקא בה. מתי נרצה לבחור דווקא בניקוי חול בהתזה בשיטה הרטובה ולמי היא מתאימה?
המושג ״ניקוי חול״ עשוי להיות מטעה מכיוון שניקוי היא לא המטרה הבלעדית, ואין משתמשים בחול כחומר ההתזה. בתעשייה מבוצע שימוש נרחב בניקוי חול לטובת מטרות שונות, לדוגמה: הסרת סימני עיבוד, ניקוי חלודה, הכנת פני השטח טרום צביעה או ציפוי באמצעות חספוסו וקבלת פני שטח אחידים.
חומרי ההתזה בשיטת ניקוי חול נקראים חומרים אברסיביים (שוחקים), והם נחלקים למספר סוגים, למשל: אלומיניום אוקסיד לבן, אלומיניום אוקסיד חום, גרגירי זכוכית להתזה, כדורי פלדה להתזה, גרגרי פלדה להתזה וכדורי פלסטיק להתזה. יש לבחור מתוכם בקפידה בהתאם למטרה הרצויה. לכן, מומלץ להיוועץ בגורם מקצועי המכיר לעומק את תהליכי הגימור בהתזה אשר יעזור לכם את החומר המתאים עבורכם. חברת טמקס, בעלת ניסיון של מעל 40 שנה בתהליכי ניקוי בהתזה וטיפולי שטח של חלקים.
בענפי תעשייה רבים נעשה שימוש בטכנולוגיית ניקוי חול, אולם יש להבחין בין שיטת ההתזה הרטובה לבין זו היבשה. השיטה היבשה היא הנפוצה יותר, ואכן ניתן להשיג באמצעותה תוצאות מעולות.
אף על פי כן, לניקוי חול בהתזה רטובה יתרונות שונים על פני ניקוי חול בהתזה יבשה:
מתקבל שטח פנים חלק יותר בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
בשיטת ניקוי החול היבשה הפעולה המבוצעת הינה ״שוט בלסטינג״, ובה חומרי ההתזה אינם ״מחליקים״ על פני השטח של החלק כפי שקורה למדיה האברסיבית בניקוי חול התזה רטובה.
כתוצאה מכך, שטח הפנים של חלקים שעברו ניקוי חול בהתזה רטובה יהיה חלק יותר ותתקבל טקסטורה דומה לסאטן.

ניתן לטפל בחלקים רגישים ועדינים בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
פעולת הניקוי בשיטת ההתזה הרטובה מונעת קבלת רדיוסים מוגזמים ואינה מורידה חומר בגסות. בנוסף, השיטה הרטובה ממזערת את הסיכון לפגיעה בקצוות החלק העדינים. לאור כך, פעולת הניקוי בשיטת ההתזה הרטובה עדינה יותר מזו של ההתזה היבשה. דוגמה טובה לכך היא השימוש בניקוי חול בשיטה הרטובה לשם ביצוע "הונינג" (honing) לכלי חיתוך.
לא נוצר אבק בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
ההתזה היבשה מפיקה אבק בחלל העבודה ומחוצה לו בכמות גדולה. כאשר עובדים בשיטת ההתזה הרטובה, לא מופק אבק כלל, וכך שומרים על סביבת עבודה נקייה. יחד עם זאת, יש לציין כי קיימות מכונות התזת חול בשיטה יבשה, אשר להן מערכות שאיבה מתקדמות ביותר המאפשרות כמות אבק מועטה עד אפסית.
תוסף למניעת חלודה בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
ההתזה הרטובה מאפשרת הוספת חומרים נוספים לתהליך בזכות העבודה עם מים. שילוב תוסף למניעת חלודה מאפשר תקופת אחסון ממושכת, הודות להגנה המוענקת לחלקים מפני חלודה.
אפשרות לחימום בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
דבר נוסף בזכות העבודה עם המים, הוא שניתן לחמם אותם באמצעות גופי חימום הנמצאים במכונה. החימום מעניק מעלה נוספת לתהליך ההתזה ומסייע בהסרת לכלוכים קשים.
נחסך זמן יקר בתהליך הייצור בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה
חלקים שמנוניים ורטובים מצויים לא פעם בתהליכי הייצור השונים. בכדי למנוע את סתימת צנרת המכונה ואת התגבשות חומר ההתזה במכונת ניקוי חול בשיטה היבשה, יש לנקות ולייבש את החלקים מבעוד מועד – פעולה המעכבת את תהליך הייצור.
לעומת זאת, שיטת ההתזה הרטובה מאפשרת הכנסת חלקים לא יבשים ושמנוניים. האופציה לחימום המים בזמן התהליך מסייעת להורדת השמן בזמן ההתזה הרטובה. כתוצאה מכך, נחסך זמן ההמתנה לייבוש החלקים, ותהליכי הניקוי וההתזה מאוחדים לכדי תהליך אחד.
לאור האמור לעיל, ראינו כי לניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה יתרונות על מקבילתה היבשה, אך ישנם מקרים בהם השיטה היבשה היא המתאימה לקבלת התוצאה הרצויה.
לכן, יש להיוועץ בגורם מקצועי המכיר לעומק את תהליכי הגימור בהתזה, ובעל ניסיון מוכח של שנים, אשר יעזור לכם לבחור בצורה נכונה את השיטה המתאימה עבורכם.
ממציאת הפטנט של ניקוי החול בשיטה הרטובה הינה חברת VAPORMATT האנגלית, המציעה דגמי מכונות רבים, קטנים וגדולים, ידניים ואוטומטיים, אשר מותאמים לצרכי הלקוח ודרישותיו.
חברת VAPORMATT מיוצגת בישראל על ידי חברת טמקס, בעלת ניסיון של מעל 40 שנה בתהליכי ניקוי בהתזה וטיפולי שטח של חלקים.