אמבט אולטרסוני לניקוי וחיטוי כלים דנטליים

ניקוי אולטרסוני במרפאת שיניים

כיצד מתבצע חיטוי הכלים במרפאת השיניים?

השאלה האם רופא השיניים מחטא את הכלים בין מטופל למטופל עלתה בראשם של לא מעט מטופלים. זו היא שאלה לגיטימית לגמרי, במיוחד שאנו נמצאים בתקופה של נגיף הקורונה בה המודעות לחיטוי ונקיון גבוהה מאי פעם. מרפאת שיניים מודרנית חייבת להחזיק בכלים לחיטוי כליה ולהשתמש בחומרים המתאימים אשר ידאגו שלא יישארו זיהומים על פני השטח.

כיום, כל מרפאת שיניים בישראל מחוייבת שיהיה ברשותה מכשיר אוטוקלאב. האוטוקלאב הוא למעשה דוד עיקור והשילוב של חום גבוה (כ-130 מעלות צלזיוס) ולחות, פועל בצורה היעילה ביותר להריגת נבגים (spores) של חיידקים.

השימוש באוטוקלאב הוא השלב האחרון בחיטוי הכלים הדנטליים של רופא השיניים ולפניו יש לבצע פעולה מקדימה על מנת למקסם את הסטרליות. לפני שמכניסים את הכלים הדנטליים לחיטוי סופי באוטוקלאב, יש להשתמש בניקוי אולטראסוני על מנת להסיר בצורה היסודית ביותר את כל מה שנדבק ונכנס בחללים של הכלים הדנטליים במהלך הטיפול, כגון: שאריות דם, רקמות רכות וקשות ובקטריות. על מנת להבטיח שהמטופל הבא יקבל כלים נקיים ומחוטים, רופא השיניים חייב להשתמש באמצעים הנכונים למטרה זאת.

שימוש באוטוקלאב בלבד אינו מספיק ואינו מסיר את שאריות הדם והרקמות אשר נמצאות על שטח הפנים ובחורים קטנים שרק ניקוי באמבט אולטרסוני יכול להסיר.

באיזה דרכים רופא השיניים מחטא את כליו?

הדרך הנפוצה ביותר לניקוי וחיטוי כלים דנטליים היא באמצעות אמבט אולטרסוני. באמבט אולטראסוני נמצאים משדרים בתחתית או בצדדיו של האמבט אשר משדרים גלי קול בתדירות גבוהה מעל ל 20 קילו הרץ, שאוזן אנושית אינה יכולה לשמוע. בתהליך הניקוי האולטרסוני, גלי הקול בתדירות הגבוהה יוצרים הבקעות בנוזל, שלמעשה מכונים בועות. הבועות הללו באות במגע עם פני השטח ומסירות את הלכלוכים והזיהומים שנמצאים על החלק.

אמבט אולטרסוני אנמסי 5.7 ליטר
אמבט אולטרסוני אנמסי 4 ליטר

לתהליך הניקוי בתוך האמבט האולטרסוני קיימים ארבעה  פרמטרים:

  1. ניקוי מכני – זה הוא הניקוי האולטרסוני
  2. ניקוי כימי – הדטרגנט שמוסיפים לאמבט האולטרסוני (יוסבר בהמשך)
  3. זמן
  4. טמפרטורה

לתהליך הניקוי המכני שנוצר על ידי ההבקעות באמבט האולטרסוני, יש להוסיף דטרגנט (נוזל ניקוי) מותאם לנקיון כלים רפואיים אשר ישלים את מלאכת הניקוי והחיטוי ויעזור לזיהומים לרדת מהכלים המנוקים.

בנוסף, תהליך הניקוי והחיטוי באמבט האולטראסוני צריך להתבצע בטמפרטורה גבוהה יחסית כדי שהחיטוי יתבצע בצורה מושלמת. מכשיר אולטרסוני מודרני ומתקדם אמור לספק טמפרטורה של עד 80 מעלות צלסיוס. יש לכוון את התהליך לפרק זמן מתאים שבו הניקוי והחיטוי יתבצעו ולשם כך רצוי שיהיה טיימר.

ישנם דגמים של אמבטיות אולטרסוניות אשר בהם ישנה היכולת לכוון את תדירות גלי הקול. שני התדרים הנפוצים הינם 21 ו- 40 קילו הרץ. ככל שהתדר נמוך יותר כך הניקוי אגרסיבי יותר, ולהפך. בתדר נמוך נעשה שימוש כשיש לכלוך קשה שיש להסיר ובתדר גבוהה משתמשים כאשר הלכלוך הוא קל או שצריכים רק לחטא. ישנם מקרים והניקוי מתבצע בשני שלבים כאשר בשלב הראשון מסירים את הלכלוך הקשה שהצטבר ובשלב השני מבצעים גימור של ניקוי עדין יותר.

יש לשים לב שקיימים מכשירים רבים בשוק וחלקם לא מקצועיים במיוחד. חשוב להשתמש במכשיר עוצמתי ואיכותי אשר יתן לכם מענה לפעולת הניקוי והחיטוי באופן המקצועי ביותר.

חברת טמקס מייצגת חברות עולמיות בתחום הניקוי התעשייתי אאשר מייצרות את הציוד ברמות הגבוהות והמקצועיות ביותר.

בין לקוחותינו נמינים החברות המובילות בתעשייה בישראל, אשר אותם אנו משרתים נאמנה עם מעל ל-40 שנות נסיון.

לטמקס הידע המקצועי בהתאמת תהליכים ייחודיים ללקוח הן ברמת הציוד והן ברמת החומרים.